Beszámoló a Bastei 2023. évi tevékenységéről

Beszámoló a Baranya Steiermark Baráti Egyesület 2023-ben végzett tevékenységéről.
Tisztelt Közgyűlés!
2023-as évben tagságunk az alábbi programokon vett részt.
2023 januárjában szokásos éves programmegbeszélést tartottunk a hagyományos találkozóhelyünken a Civil Közösségek Házában.
Február 20-én Tám Laci barátunk ismételten tartott előadást a korábban készült diaporámás programjaiból.
Márciusban a különböző okok miatt sokszor elmaradt tárogató művész (Borsós István) „Szóljon a tárogató, szóljon az ének!” című előadását, hangszereinek bemutatását valamint zenei programját hallgattuk meg. A nagyszerű műsort Dr. Somodi Imre énekművész előadása társította.
Áprilisban a Szinbád étteremben tartottuk meg az évi közgyűlésünket. Ez alkalomból búcsúztunk el Dr. Tóth Gellért barátunktól, gazdasági alelnökünktől. Hiányozni fog jellegzetes humora. Rendezvényeinkre szervezett kvíz vetélkedőit és örökös vicceit nehéz lesz pótolni. Több évtizedes munkáját emléklappal köszöntük meg.
Itt választottuk meg új gazdasági alelnöknek Farkasné Balogh Ágotát.
Májusban –köszönet Molnár Kati ismételt szervező munkájának-Hercegszántó-Karapancsa, mohácsi emlékpark kirándulás zajlott, mely a résztvevők elmondása szerint nagyszerűen sikerült. Sajnáljuk, hogy nem tudtunk ezen résztvenni.
2023 június 29-július 2 között több hetes szervezést követően Pozsonyban, az egykori koronázó varosban, és a magyarok lakta szlovák területen töltöttünk 4 napot- Varga Sándor szervezése igazán példamutató volt. A busz parkolóhelyétől, a pontos időpontokra szervezett ebédekig a nagyszerű idegenvezetést és a Pozsonyban élő magyarok civil egyesületével történő találkozásig,- mindent nagyszerűen sikerült lebonyolítanunk.
Tám László barátunk nagysikerű diaporáma bemutatót tartott Pécsről, Sziriáról számos világörökségi helyszínről. Hofmeister Christáék is társultak kis csapatunkhoz. Ezzel kapcsolatban viszont kénytelen vagyok megemlíteni, hogy az előzetesen lefoglalt 36 szálláshelyre külsösökkel együtt is csak 23 an lettünk.
Júliusban Mariborban találkoztam a „Bücher” nevű Egyesület vezetőjével
Szeptemberben egy nagyszerű egynapos kiránduláson vettünk részt. A Weidinger Anti szervezte budapesti kiruccanáson megnéztük a felújított Operaházat, a Parlamentet, és végül a Zene Házát. Az IC igazán alkalmas tömegközlekedési eszköz egy budapesti látogatáshoz,- bár még mindig majdnem 3 órás az út.
Októberben Kubáról tartottam élménybeszámolót. Sajnos a technika ördöge ismét jelentkezett, a bemutató második részét nem sikerült a számítógépbe letölteni, s bemutatni.
Novemberben kevesen vettünk részt a Cirfandli borozóban Ildikó által szervezett borkóstolón. Hát sajnos a pogácsa volt kevés az 5 féle bort kóstolóknak. Többen közülünk kissé dülöngélve mentünk haza a jóhangulatú beszélgetéssel kisért vidám estről.
December 12-én az immár hagyományos karácsonyi pikniket tartottuk, ahol kötetlen beszélgetéssel, mindenféle finom sütikkel és itókákkal mulattuk az időt.
Összességében a 2023-as év a korábbiakhoz hasonlóan érdekes, szórakoztató programokkal telt. Tagságunk aktivitása viszont csökkent, általában 15-25 fő van jelen rendezvényeinken. Többször egyesületünkön kívüli tagok is megjelentek az előadásokon.
Külkapcsolatainkat illetően Dr Hochmann András tiszteletbeli osztrák konzullal vettünk részt a Grazi Magyar Egyesület bálján. Itt Zag Gábor alpolgármester úrral a kissé ellanyhult Pécs-Graz testvérvárosi kapcsolatok felelevenítéséről is tárgyaltunk. A szeptemberi Pécsi napok során grazi vendégek látogattak Pécsre, s remélem, hogy további eredményes együttműködés követi ezen kezdeményezésünket.
Említettem korábban, hogy Pozsonyban találkoztunk az ott élő magyarok egyesületével.
Rendszeresen tartjuk kapcsolatunkat Erdélyben élő barátainkkal, valamint Neumarkból Hofmeister Christáékkal. Sajnos Egyesületünk osztrák alelnöke Max Wratschgo úr egészségi állapota jelentősen romlott az utóbbi években.
Az ukrajnai háború miatt a Kárpátalján élő, s általunk támogatott 8 gyermekes magyar családnak Magyarországra kellett menekülnie. Itt viszont sikerült új otthonra találniuk, köszönhetően szorgalmas munkájuknak. Rendszeresen látogatjuk őket s mindennapi életükhöz szükséges dolgokkal támogatjuk.
Változatlanul tagjai vagyunk az Osztrákok Világszövetségének, melynek vezetőségében képviselem az un. Herzensösterreicherek egyesületeit.
Szeptember első hétvégéjén 4 tagú delegációval vettünk részt a Világszövetség évi rendes közgyűlésén Grazban. Jó találkozni a világ számos országában élő osztrák eredettel, és részben állampolgársággal rendelkező ismerősökkel. Változatlanul fő problémájuk a kettős állampolgárság elismertetése Ausztriában, mivel aki más országban telepedik le, ott dolgozik s ha fel kell vegye az ottani állampolgárságot, s ezzel automatikusan elveszti az osztrákot.
Kapcsolatot tartunk a Pécsi ILCO Egyesülettel, a Civil Közösségek Háza Egyesülettel.
Számlavezetésünket, közhasznúsági beszámolóinkat, mérlegfőkönyvet részben Egyesületünk gazdasági alelnöke. Farkasné Balogh Ágota, ill. jómagam készítem. A hivatalos, cégbírósághoz benyújtandó elszámolásokat a Várady könyvelő cég intézi.
2023,-ben 350 000Ft támogatást kaptunk a Bethlen Gábor alapítványtól működési költségekre, melynek elszámolása 2024. május 31 ig esedékes.